Journaling en Meditatie

Journaling en Meditatie

Journaling en Meditatie

Als je met persoonlijke ontwikkeling bezig bent, dan kom je regelmatig (zowel op het internet als in de boeken) ‘meditatie’ tegen als tip om je geest/brein te trainen …
Iets anders wat je regelmatig ziet verschijnen is ‘journaling’, of in het Nederlands: een dagboek bijhouden. Maar het gaat dan niet over een dagboek zoals je die kent van tienermeisjes, waarin ze elke dag schrijven wat ze meegemaakt hebben … Nee, dit is een boek waarin je dagelijks schrijft, met als bedoeling om je visie voor de toekomst helder te krijgen, doelen te stellen en daarvoor dan stappen te ondernemen. Met andere woorden: ook een manier om je brein te trainen.
En daar viel bij mij het puzzelstukje op zijn plaats … : Journaling en Meditatie hebben wel degelijk iets met elkaar te maken ­čśë

Wat is meditatie ?

Als je aan iemand vraagt wat meditatie precies is, dan zullen de meeste mensen antwoorden: ‘je gedachten stilleggen’ of ‘urenlang stilzitten als een boeddhistische monnik’ … Maar da’s net hetzelfde als zeggen dat naar de fitness gaan hetzelfde is als heel sterk zijn.
En dat klopt, en ook weer niet! We gaan naar de fitness om die kracht op te bouwen, om te oefenen. We doen bewegingen die onze spieren normaal gezien niet doen, met als doel om sterker te worden.
Met meditatie is het net zo: je moet daaraan werken, je moet oefenen. Je gaat ook niet naar de fitness om de eerste keer meteen 100 kg te tillen … Je moet je brein trainen in activiteiten die het normaal niet doet. En door training kom je uiteindelijk tot momenten van stilte in je geest, momenten die minuten zullen worden …
Dus als je aan iemand vraagt of hij/zij mediteert en die persoon antwoordt ‘nee, dat kan ik niet’, dan is dat perfect normaal! Bij een eerste keer mediteren zal je niet urenlang stil kunnen zitten … ain’t gonna happen!

Maar hoe pak je dat oefenen nu aan ?

Als je begint met mediteren, zal er een process starten in je brein. Je beslist om jezelf even in een staat van non-actief te zetten, je onderbreekt je drukke leven om even in stilte te zitten. En op dat moment zullen er automatisch gedachten in je opkomen.
Dus als je mediteert en dit gebeurt, weet dan dat het heel normaal is en dat je goed bezig bent!
En dan moet je verder gaan met oefenen. Meditatie is een training van je brein, remember?

Op het moment dat je beseft dat je aan het denken bent, laat je de gedachte gaan en kom je terug naar de stilte. Iets wat mij altijd helpt om naar 1 punt terug te keren, is om je te concentreren op je ademhaling: stel je visueel voor hoe je adem door je neus naar je longen stroomt, en dan weer naar buiten komt. Keer telkens terug naar die visualisatie.

En dat moet je blijven oefenen! In de fitness oefen je ook niet 1 keer om een gewicht te heffen, je doet dat herhaaldelijk om je spieren te trainen. En telkens je geoefend hebt, ben je net een beetje sterker ­čśë

Wat is Journaling ?

Door dagelijks in je journal of dagboek te schrijven, ga je je bewustzijn verhogen, je concentreren op 1 ding. En ook dat is het trainen van je brein. Het heeft ook nog heel wat andere voordelen (afhankelijk van wat je allemaal wil schrijven natuurlijk):

  • zorgt voor duidelijkheid
  • verhoogt je bewustzijn
  • leert je denken in dankbaarheid
  • maakt duidelijk waar je vooruitgang boekt (en waar niet)
  • leert je oplossend-gericht denken
  • laat je de mooie momenten extra koesteren
  • motiveert je om goeie gewoontes vol te houden
  • verhoogt je creativiteit

Er zijn heel wat boeken op de markt, zowel digitaal als op papier, dus keuze genoeg om aan de slag te gaan. En als je echt je ding niet vindt, dan maak je er, net zoals ik, zelf een! Je maakt een template met wat jij belangrijk vindt om dagelijks bij stil te staan en je bent vertrokken.

Dus wat heeft Journaling met meditatie te maken ?

Journaling is eigenlijk een aanloop naar mediteren, maar dan op papier! Je gaat evenzeer je brein trainen door bewust over dingen na te denken. En die training zal je op weg zetten naar meditatie.

Voor mij zal dit in ieder geval de eerste stap zijn om mijn brein aan het werk te zetten. En eenmaal deze gewoonte een vaste waarde geworden is, ga ik naar de volgende stap: mediteren.

Ik hou jullie uiteraard op de hoogte van het verloop van deze nieuwe gewoonte: Journaling EN Meditatie !
Volg me daarom zeker ook op www.instagram.com/maureen_countrygirl ­čśë

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.