Boost je immuniteit …

Boost je immuniteit …

Immuniteit, een woord dat dezer dagen vlot over de tongen gaat … En logisch ook, want het is ook heel belangrijk. En niet alleen in deze crisis-dagen, maar altijd !
Immuntiteit is ook niet iets waar je nu snel effe een pilletje of suppelement voor neemt. Het is iets waar je dagelijks aan werkt, heel het jaar rond … een levensstijl zeg maar !
‘Boost je immuniteit’ zou een levensmoto moeten zijn ­čÖé

Wat is het ?

Wat is immuniteit ? Ook wel ‘afweer’ genoemd. Je kan immuniteit hebben tegen een bepaalde ziekteverwekker, en die kan aangeboren of verworven zijn. Je immuunsysteem is verantwoordelijk om ziekteverwekkers te detecteren en te elimineren.
In principe heb je dus voor de meestvoorkomende ziekteverwekkers een systeem in huis (in je lichaam) om je er tegen te verweren.

Waarom werkt je immuniteit (soms) niet ?

Waar loopt het soms mis ? Als je een of andere (chronische) ziekte hebt, dan is je lichaam druk bezig met die ziekte … als je in die toestand nog een extra aanval, van een andere ziekteverwekker, erbovenop krijgt, dan heb je een verminderde weerstand. Je immuunsysteem kan niet op alle fronten tegelijk vechten …

Wat is nog een vijand van je immuunsysteem ? Stress !! Stress is een reactie van je lichaam op een potentieel gevaar. Dat stamt uit de oertijd : als je geconfronteerd werd met een roofdier bijvoorbeeld, dan ging je lichaam zich klaarmaken om te vluchten of te vechten (fight – flight response). Alle energie van je lichaam gaat op dat moment naar die stress-respons, de rest is op dat moment minder belangrijk !!

Als je dat projecteert naar ons huidig dagelijks leven, dan weet je waarschijnlijk wel dat veel mensen onder constante of chronische stress leven … Stress die niet over gaat, want op zich is stress iets goed, zolang het maar tijdelijk is en alles daarna terug normaal wordt. Maar dat is helaas nu minder het geval …
Mensen die onder chronische stress staan, leven dus voortdurend in een staat van lichamelijke alertheid en onderdrukken (zij het onbewust) hun immuunsysteem !

Healthy Lifestyle voor immuniteit !

Er zijn een paar vuistregels die je moet in acht nemen om dagelijks aan je immuniteit te werken, het komt er gewoon op neer van een gezonde levensstijl aan te nemen.
Is dat moeilijk of moet je daarvoor een geiten-wollen-sokken-leven leiden ? Nee, helemaal niet. Ik zet even een paar tips op een rijtje :

* No Stress !
zoals ik al zei : een beetje stress is goed, te veel is niet goed ! Verlaag dus je stress ­čÖé

* Sleep Tight !
Een goeie nachtrust verlaagt je stress en laat je lichaam toe om te herstellen.

* Leef gezond !
Eet gezond, drink voldoende (zie mijn vorig blog-bericht) en beweeg.

* Neem hygi├źne serieus !
1 op de vijf luchtwegeninfecties, zoals verkoudheid, kan voorkomen worden door de handen te wassen. Als de handen goed gewassen worden, wordt over het algemeen 16 – 21 % minder mensen ziek (CDC – Centre for Disease Controle and Prevention).

Dus boost je immuniteit ! Zo moeilijk is dat niet he ? Al kan ik me voorstellen dat je met ├ę├ęn (of meerdere) van die puntjes wel een probleem hebt … maar voor problemen zijn er oplossingen ­čśë En ik kies zoveel mogelijk voor natuurlijke oplossing, omdat ik geloof dat de natuur alles in huis heeft om ons te helpen !

De komende blog-posts zullen nog dieper ingaan op elk van deze punten, dus er komen zeker nog meer tips en info aan !

Mijn healthy lifestyle

Deze levensstijl probeer ik te handhaven in het dagelijkse leven en daarover zal de blog dus ook voornamelijk gaan. Hoe ik dat doe en welke obstakels ik tegenkom, welke oplossingen er zijn en welke ik uitgeprobeerd heb (en nog ga doen) … Je mag gerust weten, dat ik ook nog een lange weg te gaan heb, en daarom neem ik jullie mee op mijn tocht, onderweg naar een gezonder leven, stap voor stap.

Ben je geïnteresseerd naar mijn verhaal ? Volg dan zeker deze blog ! Je kan je in de rechterkolom inschrijven om deze blog te volgen, dan krijg je een bericht als er een nieuw blog-bericht verschenen is.
Ook in de rechterkolom vind je mijn eerste gratis download : een e-bookje over hoe je meer water kan drinken. En er zijn plannen voor nog 3 e-books, waaronder ‘boost je immunteit’, dus zeker blijven volgen hier !

Volg ook mijn facebook-pagina voor korte tips of volg mijn Instagram-profiel om me beter te leren kennen ­čśë

boost je immuniteit
Boost je immuniteit !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.