Eucalyptus

Eucalyptus

Ik denk dat Lavendel de meest bekende essentiële olie mag genoemd worden, maar volgens mij dan wel met Eucalyptus op een mooie tweede plaats ! Eigenlijk ken ik Eucalyptus al veel langer dan Lavendel, al sinds mijn jeugd !

Als sinds ik een kind was, heb ik regelmatig last van sinusitus. Regelmatig een verstopte neus dus … mijn amandelen zijn weggehaald, en langs 1 kant ben ik als tiener zelfs geopereerd aan mijn sinussen. Na de operatie raakte mijn neus niet meer verstopt, maar de ontsteking bleef wel af en toe opduiken. Mijn huisarts gaf me toen ook al de raad om te ‘dampen met Eucalyptus’ … en dat bracht wel wat verlichting moet ik zeggen.

Nu ik zelf bezig ben met essentiële oliën, was Eucalyptus ook een van de eerste oliën die ik gebruikt heb ! Ik gebruik nu een blend met 3 verschillende soorten Eucalyptus in en dat werkt super.

3 soorten Eucalyptus

De blend RC (Resperatory Circulation) bevat 3 soorten Eucalyptus :
– Eucalyptus Radiata : afkomstig van Australië, en ruikt fris, citrus-achtig en ‘clean’
– Eucalyptus Globulus : ook uit Australië afkomstig en heeft een rijke, aardse geur.
– Eucalyptus Blue : afkomstig van Ecuador en ruikt meer naar kruiden en hout, een bergwandeling in de lente !

Gebruik van kop tot teen !

Deze olie kan je letterlijk van kop tot teen gebruiken. Welke variant je gebruikt, hangt af van je eigen voorkeur. (Bij (kleine) kinderen zou ik deze olie niet gebruiken, er zijn alternatieven hiervoor !).

Pak je ToDo-lijst aan : wrijf een druppel of twee van de Globulus achter je oren en laat het frisse aroma je inspireren om je projecten aan te pakken !
Voor schitterende lokken : doe een paar druppels Radiata op je hoofd en laat het verjongende aroma je lokken schitteren.
De Spa-ervaring : druppel 4 tot 6 druppels Blue op een washandje en plaats dat ergens in je douche waar het in contact kan komen met het warme water. Je krijgt meteen een echt Spa-gevoel !

Vermoeide spieren : Heb je een zware inspanning gedaan ? Voeg dan een paar druppels Globulus toe aan een massage olie (zoals deze bijvoorbeeld) en geef jezelf een kalmerende massage
Na een zware inspanning : doe een paar druppels Blue op een washandje en plaats dat eventjes in de koelkast. Na je work-out kan je het gebruiken door het washandje op je schouders te leggen voor een zalige cool-down.

Doe je soms aan yoga ? Dan kan deze blend in de diffuser je misschien ook bekoren :

Hydrateren : ook je huid heeft hydratatie nodig (zie mijn vorige post … ), hiervoor kan je Eucalyptus Globulus of Blue toevoegen aan je lotion om je droge huid te hydrateren.

Voetbadje : Je kan deze olie (Globulus) ook combineren met Orange en Lime in een verfrissend voetbadje !

Vrij ademen ’s nachts : Heb ’s nachts last van je verstopte neus ? Smeer dan voor je gaat slapen Eucalyptus Radiata op je voetzolen, zo kan de olie de hele nacht zijn werk doen 🙂

Ziezo, dat zijn toch al heel wat toepassingen van de Eucalyptus-olie … Hoe gebruik jij hem graag ?
Ben je nog niet vertrouwd met het gebruik van essentiële oliën ? Stuur me dan zeker een berichtje, ik help je graag verder !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.